Locuri Scuba Diving

 7 destinatii insolite de scuba-diving si snorkeling din lume

Cei mai multi dintre noi, atunci cand ne gandim la scuba diving si snorkeling, ne vin in minte locatii tropicale cu plaje nisipoase, valuri de culoarea turcoazului si pesti in culori stralucitoare. Cu alte cuvinte, ne imaginam destinatii din Caraibe, America de Sud sau sudul Pacificului. Dar ele nu sunt nici pe departe unicele locuri unde scufundatorii plonejeaza in fascinanta lume din adancuri; iata asadar care sunt si optiunile pentru experiente de diving la care nu te-ai fi gandit niciodata.

Islanda

Placile tectonice americana si eurasiatica se intalnesc taman in Parcul National Thingvellir National din Islanda, unde formeaza o falie gigantica in pamant pe masura ce se indeparteaza usor una de alta. Ajuns in zona lacului Silfra, riftul care strabate Islanda dinspre sud-vest catre nord-est, merge pe sub apa.

O apa provenita din topirea ghetarilor, care are nevoie de mii de ani pentru a se filtra prin cenusa vulcanica si a ajunge in lac si care este incredibil de limpede. Ce-i sigur este ca nu veti vedea nici urma de peste in apa rece ca gheata, si ca spectacolul oferit de „fractura” din adancuri nu este unul pentru cei slabi de inger. Iar daca cei pasionati de snorkeling o pot vedea de deasupra, diver-ii pot cobori in „inima” fisurii pentru a explora „maruntaiele” scoartei terestre.

Sudan

O tara semi-desertica din nordul Africii, instabila din punct de vedere politic, nu e chiar primul loc unde te-ai gandi sa mergi pentru o experienta de world-class diving, dar pentru unii chiar asta poate fi un „plus”. Ca destinatie de scuba, Sudanul este atat de neobisnuita incat garantat nu va veti calca pe picioare cu nimeni. Si-asa veti putea da nas in nas cu rechinii-ciocan, diavolii de mare, murenele si testoasele de mare in atolul Sha’ab Rumi, sau explora locurile „batatorite” de Jacques Cousteau pe cand isi facea experimentele cu case submarine.

Pe atolul de la Shaab Rumi, in 1963, legendarul Jacques Cousteau a construit in cadrul proiectului Precontinent II, prima colonie submarina, alcatuita din patru constructii.La finalul proiectului, care i-a tinut pe scafandri sub apa timp de aproximativ 4 saptamani, hangarul submarin, cusca anti-rechini si micutul garaj pentru salupa au ramas pe fundul marii, la o adancime de 10m, putand fi vizitate si la ora actuala.

Alaska

In Alaska, cea mai mare atractie turistica o reprezinta tocmai natura salbatica, iar ruta Inside Passage le pune scufundatorilor la dispozitie numai putin de 24.000 km de coasta in jurul a 1000 de insule.

In zona valurile sunt blande, iar temperaturile apei pot atinge vara 65 grade Fahrenheit (18.33 grade Celsius). In aceste ape pot fi descoperite o sumedenie de crustacee, iar despre foci si leii de mare se spune ca sunt extrem de „prietenosi” cu scufundatorii.

Scotia

In Insulele Orkney, arhipelagul de 70 de insule din nord-estul Scotiei (20 sunt locuite), de o frumuseste aspra, se afla si portul Scapa Flow. 51 de nave germane au fost scufundate aici la finele Primului Razboi Mondial, iar acum epavele au devenit locuri populare de diving.

Cele mai multe dintre ele se afla la o adancime de intre 34 si 48 m, amatorii le pot explora dupa bunul plac, fiind insa avertizati ca este interzis sa se intoarca la suprafata cu vreun artefact luat drept „amintire”.

Egipt

La fel ca Sudanul, Egiptul este un alt loc din nordul Africii care poate oferi o experienta de diving surprinzator de buna. De la Sharm El Sheikh, scufundatorii pot cobori in apele calde ale Marii Rosii pentru a explora vase scufundate si pesteri submarine, sau innota printre unele dintre cele mai frumoase recifuri de coral din lume.

De asemenea, Marea Rosie adaposteste si numeroase specii de rechin, fiind o destinatie ideala pentru cei interesati sa-i studieze indeaproape pe celebrii pradatori marini.

Marile lacuri ale Americii de Nord

E drept, scuba diving-ul este aproape sinonim cu oceanul, dar exista si multe lacuri din lume unde poate fi practicat. In America de Nord, complexul Marilor Lacuri (cea mai mare suprafata de apa dulce de pe glob) constituie un soi de mare interna intre Statele Unite si Canada. Iar cei care ajung in state precum Michigan si Wisconsin, pot spune ca au dat cu adevarat lovitura.

Dincolo de numeroasele ambarcatiuni scufundate in ultimele secole de furtuni in apele involburate ale lacului Michigan, se spune ca zeci de nave ar fi disparut fara ca vreuna dintre ele sa mai fie descoperita vreodata. Iar multi marinari le-au semnalat in numeroase randuri prezenta in chip de vase fantoma.

Sardinia

Topografia submarina a Sardiniei, a doua insula ca marime a Italiei, dupa Sicilia, este la fel de diferita ca si pamantul de deasupra. Si daca una dintre caracteristicile insulei este tocmai faptul ca e slab populata: pe o suprafata de 24.090 km2, locuiesc mai putin de 2 milioane de oameni, avantajul acestui numar mic de locuitori este …natura. Ca destinatie de diving, Sardinia este probabil una dintre cele mai bune din Italia, intrucat mare parte din nordul insulei este Arie protejata, imensul parc marin al Arhipelagului Maddalena. De altfel, tot in zona, la nord de golful Alghero se afla si „mama tuturor grotelor submarine”, celebra Grotta di Nereo, cea mai mare din intreaga Mediterana, considerata un „sanctuar” al scafandrilor din lumea intreaga.

Descoperita in ’57 de doi scafandri locali sub masivul calcaros Capo Caccia, grota se intinde pe o lungime de circa 300 metri si gazduieste practic cea mai completa varietate de specii de pesti, crustacee existente in Marea Mediterana, si nu in ultimul rand, pretiosul coral rosu.